Aş vrea să vă vorbesc despre un aspect foarte si foarte important actualmente pentru toţi cei care doresc să se angajeze în cîmpul muncii şi care doresc cu adevărat sa afle cîte ceva despre prsonalitatea lor pentru a putea ulterior să devină specialişti cu o bună reputaţie şi un adevărat exemplu pentru întreaga echipă de lucru.
În cadrul echipei care formează colectivul de muncă este foarte important să existe o atmosferă propice unei activităţi roditoare. Mulţi dintre voi v-aţi confruntat destul de des, cred eu, cu situaţii conflictuale la locul de muncă şi chiar încă la şcoală, facultate, etc. Oamenii sînt diferiţi, cu caractere diferite, ceea ce provoacă , nu rareori, conflicte între ei. Unii oameni se simt în largul lor în caz de conflict, căci le place atunci cînd se ceartă cu cineva, alţii din contra, încearcă prin diferite modalităţi să evite situaţiile conflictuale.
E bine de ştiut, totuşi, că cel mai bine e să ne ţinem cît mai departe de orice conflict , căci nu ne favorizează deloc, însă va declanşa antipatii şi tot mai multe probleme la locul de muncă, studii, etc.
Atunci cînd dorim să ne expunem asupra unei situaţii, să exprimăm o părere diferită decît a altcuiva, să obţinem un anumit avantaj pentru noi, trebuie să procedăm inteligent, înţelept pentru a nu crea un eventual conflict , care la rîndul său ne poate distruge si aduce doar necazuri.
Modalitatea de rezolvare a anumitor situaţii conflictuale, comportamentul în astfel de situaţii, spiritul de echipă sînt atribute esenţiale de care angajatorii ţin cont atunci cînd urmează să angajeze pe cineva. Instrumentul care îi ajută pe angajatori să încadreze în cîmpul muncii o persoană este Chestionarul TK ( Thomas- Kilmann), cel care surprinde modalităţile de abordare şi rezolvare a diferitelor situaţii problematice, ce pot să apară în cadrul relaţiilor profesionale (cu colegii de muncă, superiorii, etc.).
După K.W. Thomas şi R.H. Kilmann, autorii acestui chestionar, comportamentul unei persoane în situaţii de conflict poate fi descris, utilizînd două dimensiuni de bază : asertivitatea ( gradul, măsura în care o persoană se impune, se afirmă sau încearcă să-şi satisfacă propriile interese) şi cooperativitatea (gradul, măsura în care o persoană încearcă satisfacerea intereselor altei persoane).Aceste două dimensiuni pot fi utilizate pentru a defini cinci moduri de abordare specifice unei situaţii conflictuale : competiţie, colaborare, compromis, evitare, acomodare.
Chestionarul cuprinde 30 de afirmaţii descriind posibilele răspunsuri comportamentale în situaţiile în care dorinţele dv. diferă de dorinţele celorlalţi. Pentru fiecare pereche de afirmaţii bifaţi varianta A sau B, după cum o consideraţi caracteristică comportamentului dumneavoastră.
Mai jos o să apară şi chestionarul, sper să vă fie de un real folos şi să luaţi cunoştinţă, căci nu fiecare a auzit de el, dar iată că eu am avut ocazia de a-l îndeplini la un interviu la care am fost în legătură cu un post vacant la care am aplicat şi am hotărît să vă vorbesc despre el şi chiar să-l postez aici pe pagina mea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu