Căutare

miercuri, 23 octombrie 2013

Gustar (Orheiul Vechi)

  Acum vreau să vă scriu cîte ceva despre o zonă extraordinară de la noi din ţară şi anume despre neasemuitul Orheiul Vechi.
  Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din Orhei. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale oraşului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi ( după părăsirea aşezării date şi întemeierea în alt loc a unui nou oraş cu acelaşi nume - Orheiul de azi). Pe teritoriul complexului se află ruinele unor băi, fotificaţii, locuinţe, lăcaşuri de cult, inclusiv mănăstiri rupestre, atît din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV), cît şi din perioada moldovenească (sec. XV–XVI). 
  Vara asta am fost pentru prima dată la Orheiul Vechi cu un grup de prieteni, la festivalul GUSTAR, organizat anual acolo. Am avut ocazia să descoperim istoria neamului , 2km de traseu turistic special creat pentru GUSTAR. Ediţia din acest an a festivalului a fost organizată în perioada 24-25 august şi a propus publicului larg două zile de muzică de calitate, cu invitaţi de peste hotare, de iarbă verde şi libertate. Pe lîngă savurarea băuturilor şi bucatelor tradiţionale, pe lîngă concertul live cu care a culminat festivalul, am avut parte şi de excursii turistice gratuite, camping în zona festivalului,  vizitarea agropensiunilor din zonă. Acolo au mai avut loc diverse expoziţii, cum era şi zona cărţii, unde puteai să procuri cartea dorită, am vizitat atelierele interactive cu meşteşugari, tîrguri de artizanat, etc.
  Astfel de evenimente te fac să fii mîndru de frumuseţea şi cultura ţării tale, aşa că merită să vizitezi toate locurile pitoreşti şi nu doar că merită, dar şi trebuie, căci ai ce vedea la noi în ţară:






































  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu